Schweiz skyddar frysta ryska tillgångar

Den schweiziska regeringen har avvisat en vädjan från EU om att beslagta privata ryska tillgångar som frusits på schweiziska bankkonton, rapporterar tidningen Financial Times.Beslutet är ett bakslag för EU.

EU:s rådsordförande Charles Michel har sagt att han trots det oklara rättsläget vill se om det går att använda frysta ryska pengar i väst till återuppbyggnad av Ukraina.

Men att konfiskera privata frysta tillgångar är inte juridiskt möjligt i Schweiz. Det strider inte bara mot Schweiz grundlag utan även mot landets internationella åtaganden, hävdar den schweiziska regeringen enligt Financial Times.

Enligt tidningen rör det sig om ryska privata tillgångar för 7,5 miljarder schweiziska franc (cirka 84 miljarder kronor) som har frusits på bankkonton i landet.

Totalt beräknas ryska tillgångar – inklusive centralbankstillgångar – för motsvarande 300 miljarder dollar (cirka 3 120 miljarder kronor) frusits till följd av västliga sanktioner införda efter Rysslands attack mot Ukraina för snart ett år sedan.

Frågan om EU kan använda frysta ryska tillgångar för återuppbyggnad av Ukraina utreds för närvarande av en arbetsgrupp under ledning av svensken Anders Ahnlid, generaldirektör för statliga Kommerskollegium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes