Ny rysk militär befälhavare – igen

Ryssland gör ännu en större omkastning i landets militära toppskikt.

Generallöjtnant Andrej Mordvitjev ersätter nu generalöverste Aleksandr Lapin som chef över Rysslands centrala militärdistrikt, rapporterar statliga ryska medier. Lapin tillträdde som stabschef för de ryska markstyrkorna i januari.

Andrej Mordvitjev ledde de ryska trupperna under förra årets blodiga offensiv mot ukrainska Mariupol, som kulminerade med en månadslång rysk belägring av stålverket Azovstal.

Hans tillträde följer på en rad hastiga och omfattande omkastningar i Rysslands militära ledarskap. I januari utnämndes utan förvarning den kritiserade Valerij Gerasimov till ny befälhavare för anfallskriget i Ukraina. Därmed nedgraderades Sergej Surovikin, som uppges ha varit Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins favorit.

I mars 2022 hävdade ukrainska styrkor felaktigt att de dödat Mordvitjev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes