Blinken till Turkiet med löfte om mer hjälp

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Turkiet för att diskutera mer hjälpinsatser efter den katastrofala jordbävningen. Resan på söndag blir hans första till det Natoallierade landet som har skakiga relationer med USA.

Blinken inleder besöket på flygbasen Incirlik, dit amerikanska hjälpsändningar har skickats. Därefter väntar samtal i huvudstaden Ankara om fortsatt amerikanskt stöd, uppger en talesperson på utrikesdepartementet.

President Joe Bidens regering är för Turkiets begäran att få köpa stridsflygplanet F-16, men affären blockeras i kongressen på grund av Turkiets syn på mänskliga rättigheter samt hot mot Grekland. I den amerikansk-turkiska ekvationen ingår dessutom USA:s försök att förmå Turkiet att acceptera Sverige och Finland som medlemmar i Nato.

På Blinkens dagordning står även säkerhetskonferensen i München, där kriget i Ukraina och spänningarna med Kina kommer att avhandlas. Han lägger också in ett besök i Grekland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes