Ryssland hävdar avancemang i Ukraina

Ryska styrkor har brutit igenom två ukrainska försvarslinjer i Luhansk och har tvingat tillbaka ukrainska soldater runt tre kilometer, hävdar den ryska militären.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna, som inte heller har bekräftats från oberoende håll.

I flera månader har Ryssland attackerat östra Ukraina med artilleri, drönare och robotar. Förstörelsen är stor, men efter det relativa dödläget under vintern vill Moskva se framsteg, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt rapporter fortsätter Moskva att skicka fler soldater till Donbass, där länen Donetsk och Luhansk ingår.

I Luhansk växer antalet attacker varje dag, säger länets guvernör Serhij Hajdaj i ukrainsk tv.

– Ryssarna har kunnat flytta nya styrkor för offensiven och nu försöker de överväldiga oss med ren mänsklig massa, säger han.

“Oavbruten beskjutning”

Enligt Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko besköts en stad oavbrutet i över tre timmar under tisdagen.

“Fienden, som försöker ta full kontroll över länen Donetsk och Luhansk, fortsätter att fokusera huvudinsatsen på offensiva operationer i områdena kring Kupiansk, Lyman, Bachmut, Avidjvka och Sjachtarsk”, rapporterar den ukrainska militären.

Städerna ligger i de två länen samt på den östra sidan av grannlänet Charkiv.

Omplacering och omskolning

En rapport från universitetet Yale i USA gör gällande att flera tusen ukrainska barn har förts till Ryssland sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes för snart ett år sedan, rapporterar CNN.

Rapporten kommer från The Conflict Observatory, en forskargrupp vid Yale University som utreder eventuella krigsbrott. Den säger sig visa omfattningen av Moskvas ansträngningar att omplacera, omskola, tvångsadoptera och ibland till och med militärt utbilda ukrainska barn.

– Alla nivåer i Rysslands styre är inblandat, säger Nathaniel Raymond från Yale.

Enligt rapporten har över 6 000 barn – från bara månader till 17 år gamla – varit i ryskt förvar någon gång sedan krigsutbrottet för ett år sedan. Men man poängterar att “det totala antalet barn inte är känt och är sannolikt betydligt högre än 6 000”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes