Pensionären Björn hade villa och jobb – nu tvingas han bo på gatan ”Härda ut…”

Björn lever som hemlös i Stockholm.

Varje dag köar han ute i minusgrader för att få gratis frukost.

– Man tänker på varje mål mat, säger han till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar!

Exakt hur många som lever i hemlöshet i Sverige i dag är omöjligt att säga. Senast det gjordes en officiell kartläggning var 2017 – då uppskattade Socialstyrelsen att drygt 33 000 människor i landet levde i olika former av hemlöshetssituationer.

Enligt Stockholms stads undersökning från 2020 finns det runt 2 400 hemlösa i huvudstaden. En av dem är Björn, en man som SVT:s lokalreporter träffat utanför tågstationen Centralen när han väntat på dagens höjdpunkt, gratisfrukosten som han äter varje morgon.

– Stockholms Central stänger mellan 02 och 03, då måste man vara utanför. Sen håller man sig vaken och det enda man längtar efter är när prästen kommer och säger: ”Nu är det frukost, Jesus bjuder”, säger han till SVT.

Fler hemlösa som tvingas ut på grund av ekonomin

Morgonen som SVT träffar Björn är det tio minusgrader utomhus. Han har fått några timmars sömn inne på tågstationen innan den stängde. Tidigare ägde han en egen villa, och innan pensionen jobbade han många år på SAS. När hans fru gick bort för några år sedan sålde han huset och han har sedan dess bott i andra hand. Efter en sjukdomsperiod i december tog hans pengar slut och han tvingades flytta ut på gatan.

Björn är ett levande exempel på vad som blivit allt vanligare de senare åren, människor som blivit hemlösa på grund av enbart ekonomiska skäl. Det skriver Sveriges stadsmissioner i sin nya rapport om hemlöshet.

– Man tänker på varje mål mat. Man uppskattar en burk som ligger och skramlar någonstans vid vägkanten, säger han och fortsätter:

– Planen nu är att härda ut till den 19:e eller 20:e eller något sånt när jag får min pension. Då har jag råd att betala mina skulder och allting. Då har jag ett jobb nere i Köln, så då ska jag vidare mot Tyskland, säger Björn som alltså ska lämna landet.

”Tar lite mat och går sen fort”

Kavian Ferdowsi har delat ut gratis frukost till hemlösa i Stockholm i över tio år. Han säger att högre matpriser och elräkningar har resulterat i att allt fler lever på gränsen till vad de klarar, och att många nya ansikten börjat visa sig i matkön.

– Många kan inte betala sin hyra längre och de skäms för att de är hemlösa. Det är tuffa tider nu. Även de som inte är hemlösa börjar komma hit till kön. De tar lite mat och går sen fort. De vill inte äta när någon ser dem, säger han.

FOTO: SVT, Robin Bäckman/DN/TT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes