Landslagets tydliga besked efter bakslaget – därför nobbas Stina Nilsson igen: ”Har pratat med henne…”

Elvira Öbergs sjukdom öppnade för Stina Nilsson i VM.

Men så blir det inte.

Nu berättar landslaget varför.

– Det är ingen julklapp direkt, säger tränaren Johannes Lukas.

De svenska skidskytte-damerna fick en strålande start på VM då Hanna Öberg vann silver i sprinten, och Linn Persson tog brons i samma tävling. Men därefter har det sett tyngre ut. I helgens jaktstart saknades plötsligt storstjärnan Elvira Öberg då hon blivit sjuk, och sedan rasade svenskorna ihop på skyttevallen.

Därför nobbas Stina

Det fanns förhoppningar om att Elvira skulle hinna tillfriskna till onsdagens distanstävling, men det ser mörkt ut. Landslaget meddelade i går att Elvira Öberg realistiskt inte kommer kunna tävla, då hon bortsett från en kort promenad inte ens lämnat sitt rum, där hon hålls isolerad. Men Öbergs frånvaro öppnade samtidigt för Sverige att ta in en ersättare.

Hemma i Sverige har åkare som Stina Nilsson, Johanna Skottheim och Tilda Johansson hållit igång. Stina Nilsson nobbades under uppmärksammade former från VM-truppen, och hon nobbas nu igen. Sverige väljer i stället att bara ställa upp med fyra åkare, i stället för de fem som man får ställa upp med. Nu förklarar Johannes Lukas varför Stina Nilsson nobbas.

– Jag pratade med henne och vi kommer anpassa träningen de närmsta dagarna, men sedan handlar det också om sjukdomsrisken att få in nytt folk. Att resa hit innebär flera byten och det känns inte optimalt. Vi väljer att stå över den femte platsen på distansen och i stället utvärdera på nytt i hur det går för Elvira, säger han till Expressen.

LÄS MER: Duon Björn Ferry och Ola Bränholm sågas mitt under skidskytte-VM – hård kritik mot SVT: ”Meningslös”

”Ingen julklapp direkt”

Det har alltså inte att göra med form eller kvalité – utan bara med var Nilsson befinner sig i sin träning.

– Det är att hon är i ett tufft träningsblock så tanken är att vi släpper upp på den träningen nu de närmsta dagarna och det kommer vi göra. Hon körde hårda intervaller i går och distansen är väldigt tuff. Att reser hit och inte vara förberedd på distans är ingen julklapp direkt, säger Lukas.

Det finns däremot en möjlighet för Sverige att kalla in en extra åkare till helgens stafett, då det kan behövas en reserv på plats.

– Vi har ett gäng hemma i Östersund som kör ett testrace i morgon inför stafetterna. Och sedan kommer vi utvärderar hur alla ligger i fas och sedan ser vi hur vi gör.

LÄS MER: OS-hjälten Anna Jönsson Haag får nu prestigefulla uppdraget – svenskan återvänder till skidspåret igen

The post Landslagets tydliga besked efter bakslaget – därför nobbas Stina Nilsson igen: ”Har pratat med henne…” appeared first on Sportbibeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes