Fick straffrabatt – men vittnade inte

En narkotikakurir fick straffrabatt för att han pekat ut sina två uppdragsgivare. Men när det var dags för rättegång mot en av de tidigare uppdragsgivarna ville han inte vittna – och mannen friades.

– Att man kan få en straffrabatt och sedan några månader senare sitta i en stor förhandling och säga ”jag minns inte” på allt, det känns onekligen fel, säger åklagare Anna Broomé vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till Sydsvenskan.

Narkotikakuriren dömdes själv i oktober till fem års fängelse, fastän straffvärdet egentligen bedömdes vara sex år och tre månaders fängelse. Mannen hade tio kilo kokain i bilen när han stoppades vid Öresundsbron och dömdes därför för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Att han inte längre ville stå för de uppgifter som tidigare lett till att han själv fått straffrabatt var en starkt bidragande orsak till att den utpekade uppdragsgivaren friades, anser åklagaren.

Enligt Malmö tingsrätt räcker inte narkotikakurirens tidigare uppgifter för en fällande dom. Den utpekade uppdragsgivaren har visserligen varit på samma platser och vid samma tidpunkter som kuriren i Nederländerna och de har kört samma väg hem. Men i övrigt saknas bevis för att han skulle ha organiserat resan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes