VAR-fel kan ha kostat Arsenal segern

Premier League medger att man gjorde fel vid två VAR-granskningar under lördagens fotbollsmatcher.

Bland annat kan det ha kostat tabellettan Arsenal segern mot Brentford.

De två ärendena gäller dels Brentfords kvitteringsmål, som godkändes, till 1–1 borta mot Arsenal på lördagen, dels Pervis Estupiñáns mål för Brighton, som dömdes bort, mot Crystal Palace (1–1 till slut).

“Vi kan bekräfta att domarchefen Howard Webb har kontaktat både Arsenal och Brighton för att uppmärksamma och förklara de betydande misstagen i VAR-arbetet som gjordes i deras respektive Premier League-match på lördagen”, skriver PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), som ansvarar för Premier League-domarna, i ett uttalande på Twitter.

Den mänskliga faktorn ligger bakom misstagen, som båda handlade om offsidebedömningar, skriver PGMOL vidare. Man kommer nu att undersöka felen ytterligare.

Serieledande Arsenal tappade två viktiga poäng i toppstriden i och med det oavgjorda resultatet, och efteråt var lagets tränare Mikel Arteta irriterad över att Ivan Toneys 1–1-mål godkänts.

När målet videogranskades kollade VAR-rummet bara huruvida Ethan Pinnock var offside och om han påverkade spelet i en tidigare situation. Men man missade att Christian Nørgaard, som assisterade till målet, blev framspelad när han själv stod i offsideposition.

Brightons mål ser samtidigt ut att ha blivit felaktigt bortdömt eftersom VAR-rummet utgick från fel Crystal Palace-spelare när man drog upp linjen som skulle avgöra huruvida Pervis Estupiñán var offside eller inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes