LISTA: Fem Allsvenska spelare på väg till SHL

Med bara några få dagar kvar till transferfönstret stänger är det en hel del rykten som flödar i svensk hockey. Däribland spelare som ska ta steget upp i SHL från HockeyAllsvenskan. Här listar vi fem spelare som ser ut att göra just den flytten. 

Den 15 februari är det över. Vid midnatt stänger transferfönstret för SHL och sportcheferna kan pusta ut…eller? 

Redan nu under denna vår har klubbarna börjat jobba hårt på att stärka sina lag till den kommande SHL-säsongen. Spelare ska säkras upp på nya kontrakt samtidigt som nya kommer in, antingen redan nu eller till sommaren. 

Med en tuff serie i HockeyAllsvenskan och färre spelare att plocka utifrån, då KHL redan i stort sett tömts, är det flera sportchefer som blickar ner mot andradivisionen. 

Här listar vi fem spelare som redan har uppgetts vara på väg att att ta steget upp till SHL.

Alexander Anderberg, B (Östersunds IK)

Var ska man annars börja om inte med genombrottspelaren Alexander Anderberg. Efter tre säsonger i HockeyAllsvenskan med mellan tio och 15 poäng per säsong har han fullkomligt exploderat i år, och dessutom i nykomlingen Östersund. Något som naturligtvis har skapat intresse från SHL. 

Först kom Expressen med uppgifter om att Oskarshamn var sugna på att plocka in backen. Uppgifter som först bekräftades av Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg, och sedan även av Anderberg själv: 

– När jag pratade med honom senast sade han bara att jag skulle fortsätta spela på samma sätt så skulle vi höras av senare, efter säsongen, sade Anderberg nyligen till hockeysverige.se.

Anderberg har i skrivande stund gjort 30 poäng (17+13) på 43 matcher, men befinner sig trots detta i en bottenstrid med Östersund. En flytt till vad som just nu är ett väloljat Oskarshamn hade varit mycket spännande för 26-åringen från Karlstad. 

Åke Stakkestad, C (BIK Karlskoga)

Det har varit två omtumlande säsonger för Åke Stakkestad. Ett armbrott satte stopp under den föregående, men till slut blev det ändå spel i JVM. Denna säsong vände det sedan igen. Olyckan var framme i oktober och den nu 20-årige talangen skadade korsbandet. En skada som såg ut att avsluta säsongen. 

I en intervju med hockeysverige.se berättade Stakkestad då om hur han trots den säsongsavslutande skadan siktar mot att ta klivet upp i SHL till nästa säsong, och att det definitivt finns intresse. 

– Det finns valmöjligheter för mig om jag vill och tycker att det känns bra. Det är väl mest upp till mig just nu, sade Stakkestad då.

Sedan dess har en helvändning gjort att Stakkestad nu återigen är i spel, trots skadan på korsbandet. I onsdags gjorde han comeback och nätade direkt. Något som med största sannolikhet gjort att en flytt till SHL till nästa säsong kommer allt närmare. Under gårdagen meddelade Expressen att HV71 är överens med Stakkestad. 

Sedan de första matcherna i Allsvenskan 2019/20 har centern från Kungälv hunnit med över 20 poäng på runt 100 matcher i ligan, slutspelet inräknat. 

Riley Woods, FW/C (MoDo)

Nästa spelare på listan har även han haft problem med skador denna säsong. Riley Woods tog HockeyAllsvenskan med storm redan under sin första säsong i fjol och har fortsatt på den inslagna vägen även i år. Något som gjort att SHL-intresset ökat, precis som kring flera av spelarna i MoDo som gjort succé, framförallt under hösten. 

I november kom därmed uppgifter från Örnsköldsviks Allehanda att den 24-årige kanadensaren jagas av Skellefteå. Men huruvida det blir så eller inte verkar inte vara klart, utan möjligtvis bero på om MoDo går upp eller inte. 

– Det är några klubbar som verkligen håller ögonen på honom. Han är fokuserad på att gå upp med Modo, men självklart är planen att han ska spela i SHL på ett eller annat sätt nästa säsong, sade agenten Martin Nilsson till ÖA. 

Under senare tiden har Woods haft det svårt att hitta tillbaka till formen efter en knäskada. Till slut kom första målet på nio matcher i veckan. Trots denna dipp har han i nuläget 28 poäng på 28 matcher. 

Johannes Johannesen, B (Mora IK)

När det kommer till Mora är det många av spelarna i det formstarka laget som är aktuella för en flytt till SHL. Inte minst skytte- och poängkungen Johan Persson, som i lördags slog rekordet för längsta poängsviten i HockeyAllsvenskan historia (21 matcher). 

Men istället väljer vi här att fokusera på den norska succébacken Johannes Johannesen, som efter ett år i Västervik klev in i Mora till denna säsong och fortsatte att leverera i vanlig ordning. 

Detta har gjort att Mora varit helt inställda på att tappa den 25-årige landslagsspelaren till den kommande säsongen, detta enligt Sportbladets uppgifter i november. Då menade tidningen att det var en rad klubbar som var intresserade av Johannesen.

Redan 2016/17 flyttade Johannesen till Sverige och fick efter spel i J20 även chansen under tio SHL-matcher med Frölunda. Detta ledde även till ett lån i Oskarshamn och Allsvenskan. Dessa två senaste säsonger är hans första i Sverige igen efter en period tillbaka i Norge och en tid i Tyskland. 

Anton Gradin, FW (Tingsryds AIF)

Med en sportchef som pappa är det svårt att gå obemärkt förbi under en säsong, men det är ännu svårare om man står för den typen av genombrott som Anton Gradin har gjort i år. 

Junioråren i pappa Henrik Gradins MoDo, såg till att prisskåpet fylldes med guld i TV-pucken, J18- och J20-SM. Sedan blev två år i Schweiz startskottet till det vi har fått se i år. Under sin första hela säsong i HockeyAllsvenskan har Gradin jr. i skrivande stund stått för 24 mål och 33 poäng på 44 matcher. Detta har inte bara gjort honom till den bästa målskytten och poängspelaren i Tingsryd, utan även att intresset från den högsta divisionen har ökat. 

Just nu sitter den 23-årige forwarden på ett utgående kontrakt, samtidigt han får höra tissel och tassel om SHL. I höstas rapporterade dessutom Sportbladet att Brynäs inlett en jakt på talangen och att en flytt kunde bli aktuell under eller efter säsongen. Någon sådan har ännu inte blivit av och kanske blir det mer och mer tydligt att det blir en verklighet efter sista matchen är spelad 2022/23.

TV: “Mora ska ha respekt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes