Soldater offras i kamp om meter: ”Ville bara överleva”

Både ukrainska styrkor och tillfångatagna Wagnersoldater vittnar om hur den ryska sidan på sina håll skickar våg efter våg av soldater mot ukrainska försvarslinjer. CNN har talat med två män som rekryterades ur fängelser, och som nu tagits som krigsfångar av Ukraina.

En av dem var del av ett anfall där 90 Wagnersoldater deltog, men bara 30 överlevde. Han vittnar om att nya soldater skickas in så fort en första grupp misslyckats, och att detsamma gäller även om det andra anfallet slås ner. Den enda instinkten vid fronten var att hålla sig vid liv, säger han.

– Jag ville bara överleva, till vilket pris som helst.

DN har besökt ukrainska befästningar kring Bachmut, där striderna i långa stunder handlar om enskilda byggnader. En soldat berättar att den ryska strategin är att skicka in en första våg, ”åsnorna”, oerfarna soldater som bär på ammunition men inga skyddsvästar.

– Andra och tredje vågen kan sedan plocka upp den där ammunitionen.

Relaterade länkar:

Krigsfångarna gavs möjligheter att bryta intervjun när som helst, men fortsatte att prata i över en timme (CNN)

Ukrainska soldater talar även om den ”tionde och elfte vågen” (Dagens Nyheter)

Några av de hårdaste striderna pågår i området vid Bachmut (BBC)

Läs mer om Ryska invasionen på Omni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes