Nedskjutet föremål “hot mot civil flygfart”

Det flygande föremål som sköts ned efter att ha inkräktat på Kanadas luftrum utgjorde ett “möjligt hot mot civil flygfart”. Det sade Kanadas försvarsminister Anita Anand vid en presskonferens, rapporterar BBC.

Amerikanskt stridsflyg har skjutit ned ett flygande föremål som inkräktat på Kanadas luftrum. Föremålet sköts ned över det nordvästra territoriet Yukon, meddelar landets premiärminister Justin Trudeau på Twitter.

“Kanadensiska och amerikanska flygplan skickades upp, och en amerikansk F-22 sköt framgångsrikt mot föremålet”, skriver han.

Trudeau beordrade nedskjutningen efter att ha talat med USA:s president Joe Biden.

“Kanadensiska styrkor ska nu hämta in och analysera vraket efter föremålet”, skriver Trudeau.

Litet föremål

Det nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad meddelade på lördagskvällen, svensk tid, att ett “luftburet föremål på hög höjd” upptäckts ovanför norra Kanada.

Enligt Kanadas försvarsminister Anita Anand var föremålet som sköts ned “litet” och “cylinderformat”. Hon sade att man fortfarande försöker hitta det nedskjutna föremålet och först därefter kan lämna mer detaljer om det.

Anand sade dock att föremålet utgjort ett “möjligt hot mot civil flygfart”.

Senare på lördagskvällen, lokal tid, stängdes delar av luftrummet över den amerikanska delstaten Montana eftersom ett flygande föremål upptäckts i området, uppgav USA:s luftfartsmyndighet FAA och Montanapolitikern Matt Rosendale.

Åter öppnat

“FAA stängde en del av luftrummet över Montana för att stötta försvarsdepartementets aktiviteter. Luftrummet har åter öppnats”, skrev myndigheten i ett uttalande.

Matt Rosendale skrev på Twitter att luftrummet stängts på grund av “ett föremål som skulle kunna störa kommersiell flygtrafik”. Han skrev också att försöken att få ned föremålet till marken ska återupptas på söndagsmorgonen.

Föremålet är det tredje kända som har inkräktat på nordamerikanskt luftrum de senaste två veckorna. I fredags förstördes ett okänt föremål stort som en mindre bil över Alaska, och förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned som passerat över USA.

USA har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes