Svantesson: Ingen garanti för uppfyllt diesellöfte

I valrörelsen lovade M en sänkning med fem kronor per liter diesel. Nu vill finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte ge besked om någon exakt krona.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kan inte garantera att bränslepriserna sänks så mycket som hon lovade i valrörelsen, enligt Dagens Nyheter. Efter att den automatiska indexeringen räknats bort blev det i praktiken en prissänkning med 41 öre per liter diesel och 14 öre per liter bensin. En sänkning som kostade statskassan cirka 7 miljarder kronor.

– Ingen kan säga exakt vilken krona det kommer att landa på, säger Elisabeth Svantesson, till tidningen.

Enligt Moderaternas vallöfte skulle en anpassning till EU:s miniminivå av reduktionsplikten, alltså inblandningen av biobränslen, betyda att dieseln blev fyra till fem kronor billigare per liter. Men nu EU håller på att justera upp miniminivån.

– Det som är absolut glasklart är att Sverige ska ha EU:s lägsta miniminivå. Exakt hur den kommer att se ut om några månader återstår att se. Men det kommer att handla om flera kronor, säger Svantesson till tidningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes