Rysk upptrappning – robotar från Svarta havet

Flyglarm ljuder i stora delar av Ukraina.

De ukrainska regionerna Zaporizjzja och Charkiv har utsatts för storskaliga robotangrepp. Även i Kiev hörs explosioner och invånarna uppmanas att söka sig till skyddsrum.

Explosioner från vad som tros vara ukrainskt luftförsvar ekar över Kiev. Bråte från en robot har träffat ett tak och en bil i distriktet Holosijvskyj, uppger huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko på Telegram.

“Robotattackerna fortsätter. Stanna i skyddsrum!”, skriver han.

Enligt Ukrainas flygvapen har ryska iransktillverkade drönare skickats från Azovska sjön och kryssningsrobotar från Svarta havet.

Kritisk infrastruktur

Lokala myndigheter i Charkiv uppger att minst sju personer skadades i morgonens ryska attacker, två av dem allvarligt. Angreppen har lett till att delar av regionen är utan ström och varnar för att värme- och vattenförsörjningen också kan slås ut.

“Ockupanterna träffade kritisk infrastruktur. Det var runt tio explosioner”, skriver regionens guvernör Oleh Synegubov på Telegram.

Även från södra Ukraina rapporteras förnyade attacker. Minst 17 ryska robotar har träffat Zaporizjzja under fredagsmorgonen, enligt stadens borgmästare. På meddelandeappen Telegram skriver han att samtliga 17 robotar slog ned under loppet av en timme, vilket gör morgonens attacker till några av de mest intensiva sedan krigets start. Enligt tidningen The Kyiv Independent riktades attackerna mot energiinfrastruktur.

“Maximal upptrappning”

Striderna i Ukraina intensifierades under torsdagen. Enligt den ukrainska militära underrättelsetjänsten har ryska styrkor inlett en ny offensiv i delvis ryskockuperade Donetsk och Luhansk, med målsättningen att ta full kontroll över hela Donbassregionen.

Den ukrainske guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, sade på torsdagen att ryska styrkor försöker avancera västerut för att bryta igenom försvarslinjerna i närheten av staden Kreminna.

Enligt Hajdaj pågår en “maximal upptrappning” i området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes