Rysk upptrappning – robot över Moldavien

De ukrainska regionerna Zaporizjzja och Charkiv har utsatts för storskaliga robotangrepp. Även över Kiev har flera robotar skjutits ned.

Två ryska robotar uppges ha färdats över moldaviskt och rumänskt luftrum innan de slog ned i Ukraina – uppgifter som bekräftas av Moldavien, men tillbakavisas av Rumänien.

Explosioner från vad som tros vara ukrainskt luftförsvar ekade över Kiev på fredagsmorgonen. Bråte från en robot har träffat ett tak och en bil i distriktet Holosijvskyj, uppger huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko på Telegram.

“Robotattackerna fortsätter. Stanna i skyddsrum!”, skriver han.

Klytjko uppger att luftförsvaret skjutit ned tio robotar över huvudstaden. Inga personskador har rapporterats.

Under morgontimmarna ljöd flyglarmen över stora delar av Ukraina. Enligt Ukrainas flygvapen har ryska iransktillverkade drönare skickats från Azovska sjön och kryssningsrobotar från Svarta havet.

Två robotar uppges dessutom ha korsat moldaviskt och rumänskt luftrum innan de slog ned i Ukraina, rapporterar flera medier. Rumänien tillbakavisar uppgifterna, medan försvarsdepartementet i Chisinau snabbt bekräftade att en robot inkräktat på landets luftrum. Utrikesdepartementet har nu kallat upp Rysslands ambassadör i landet för att “understryka den oacceptabla kränkningen av vårt luftrum”.

Kritisk infrastruktur

Lokala myndigheter i Charkiv uppger samtidgt att minst sju personer skadades i morgonens ryska attacker, två av dem allvarligt. Angreppen har lett till att delar av regionen är utan ström och varnar för att värme- och vattenförsörjningen också kan slås ut.

“Ockupanterna träffade kritisk infrastruktur. Det var runt tio explosioner”, skriver regionens guvernör Oleh Synegubov på Telegram.

Även från södra Ukraina rapporteras förnyade attacker. Minst 17 ryska robotar har träffat Zaporizjzja under fredagsmorgonen, enligt stadens borgmästare. På meddelandeappen Telegram skriver han att samtliga 17 robotar slog ned under loppet av en timme, vilket gör morgonens attacker till några av de mest intensiva sedan krigets start. Enligt tidningen The Kyiv Independent riktades attackerna mot energiinfrastruktur.

Putin ska hålla tal

Striderna i Ukraina intensifierades under torsdagen. Enligt den ukrainska militära underrättelsetjänsten har ryska styrkor inlett en ny offensiv i delvis ryskockuperade Donetsk och Luhansk, med målsättningen att ta full kontroll över hela Donbassregionen.

Den ukrainske guvernören i Luhansk, Serhij Hajdaj, sade på torsdagen att ryska styrkor försöker avancera västerut för att bryta igenom försvarslinjerna i närheten av staden Kreminna.

Enligt Hajdaj pågår en “maximal upptrappning” i området.

På fredagen meddelade det ryska makthögkvarteret Kreml att president Vladimir Putin ska tala till parlamentet den 21 februari – några få dagar innan årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes