Finland redo klubba Natolagstiftning

Den finländska riksdagen kan redan före valet i Finland i april komma att anta den lagstiftning som behövs för att ta steget in i Nato, enligt svenska Yle.

Sker det, så innebär det att Finland kan gå med i Nato snart efter det att Ungern och Turkiet har sagt ja, oavsett om det då också blir ett ja från ungrare och turkar till Sverige eller inte, uppger Yle.

Trycket på att Finland går med så snart som möjligt kan då öka.

Enligt Yle träffar riksdagens talman Matti Vanhanen (C) representanter för partiernas riksdagsgrupper på fredagen för att diskutera när riksdagen ska godkänna Finlands Natomedlemskap. Men flera av de stora grupperna har redan utrryckt sin mening.

– Det är skäl för den här riksdagen att godkänna Natolagarna i februari, så att processen för Finlands del kan fortsätta så smidigt som möjligt också efter valet, sade Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo i ett pressmeddelande.

Partierna framhåller att deras huvudalternativ ännu är att ta steget in i Nato samtidigt som Sverige.

Yle skriver att när riksdagen har fattat beslut om Natolagarna ska de också stadfästas av presidenten inom tre månader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes