Expert vill se mer bevis för rysk storoffensiv

Ryssland har redan börjat en ny storoffensiv i östra Ukraina, enligt en analys från USA-baserade tankesmedjan ISW. Men före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving anser att mer information behövs innan man kan bekräfta detta.

Institute for the study of war (ISW) bygger sin slutsats bland annat på att Rysslands verksamhet i nordost trappats upp ordentligt längs med fronten som sträcker sig mellan Luhansks och Charkivs län. Minst tre stora styrkor har riktats dit.

Den svenska experten Jörgen Elfving är inte lika säker. Enligt honom har ryssarna haft lokala framgångar av begränsad omfattning från januari och fram till i dag, vid sidan av Bachmut där de svåraste striderna stått.

– Jag skulle vilja ha mer information innan man kan sätta ner foten och bekräfta att den här motoffensiven, eller en större offensiv, inletts. Dels vad man säger från ukrainskt håll, dels ytterligare information från ryska källor: vad man säger om de här anfallsrörelserna.

– Än så länge är min bild att det inte är några större anfallsrörelser, inte vad jag kan förstå några större terrängvinster av den ryska sidan. Det krävs för att tala om en stor offensiv, säger Jörgen Elfving.

Han ser som sannolikt ett scenario där striderna fortsätter i Donetsk och Oblast.

– Sannolikt inriktar sig ryssarna på att ta Bachmut och Kreminna. Där uppger man från rysk sida att de ukrainska förbanden är på väg att lämna orten, det är möjligt att det blir nästa ort som vi ser intas av de ryska styrkorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes