Svenska jättekritiken mot Ryssland – sätter nu ned foten och säger det som alla tänker om ryska åkare

Ryska idrottare kan snart vara tillbaka i tävlingar igen.

Det har väckt rejält starka reaktioner runt om i världen – och i Sverige.

”Ska ryska idrottare få tävla igen? Självklart inte”, skriver nu krönikören Karin Bergkvist i en tydlig kritik hos Gefle Dagblad.

Skidskytte-VM har inletts och snart är det även dags för skid-VM. Två stora skidfester som väcker enorm uppmärksamhet och där har både ryska och belarusiska åkare portats helt.

Svenska kritiken

Men snart kan idrottarna återvända till världsscenen igen trots att Rysslands krigsföring mot Ukraina fortsätter härja. Internationella olympiska kommittén, IOK, meddelade nyligen att de portade idrottarna kan få återvända till OS 2024 och OS 2026 för att tävla under neutral flagg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vilket har väckt starka reaktioner på svensk mark.

”Nu befarar Svenska skidförbundet att det kommer att innebära att ryska skidåkare kan vara tillbaka i världscupen redan nästa säsong. Från svenskt håll är linjen tydlig: Sanktionerna mot Ryssland och Belarus bör ligga kvar”, skriver krönikören Karin Bergkvist i ett kritiskt utspel på Gefle Dagblad och slår tydligt fast:

”Ska ryska idrottare få tävla igen? Självklart inte!”

LÄS MER: Petter Northugs hånfulla ord till Sebastian Samuelsson – sågar nu svensken inför VM: ”Väldigt överraskad”

Risk för bojkott

Svenska landslagsåkare som Linn Svahn och Jens Burman har öppnat för bojkott om ryska och belarusiska åkare återvänder till skidsporten inom kort. Internationella skidförbundet, Fis, öppnade redan i oktober för att de portade åkarna snart kan släppas in igen.

”Förhoppningsvis ska det inte behöva gå så långt att idrottarna själva tvingas pausa sina karriärer för att göra det jobb som de internationella idrottsförbunden borde göra. Sverige, Norge och Finland jobbar för att Fis ska hålla linjen vad gäller ryskt och belarusiskt deltagande och de har onekligen gott om argument. De heter bland annat Ebba Andersson, Frida Karlsson, Linn Svahn, Calle Halfvarsson, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmäkoski, Ivo Niskanen och en lång rad andra storstjärnor. Det blir inte roliga tävlingar om alla dessa skulle välja att kliva av, även om frågan såklart är större än så”, skriver Bergkvist i sin krönika hos lokaltidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ukraina fortsätter att vara hårt utsatt och attackerat av Ryssland med presidenten Vladimir Putin i spetsen. En del ukrainska längdåkare och skidskyttar har fått tillstånd att fortsätta tävla medan många har kallats tillbaka till Ukraina för att försvara hemlandet.

”De ska slippa träffa på åkare som Veronika Stepanova eller Alexander Bolsjunov, ryska åkare som villigt gjort sig till en del i Putins propagandaapparat. Det försvinner inte för att de tävlar under ”neutral flagg”. Putin är förtjust i att frottera sig med ryska idrottsstjärnor för att stärka bilden av sig själv och regimen. Att häva tävlingsförbuden vore ett sätt att hjälpa den ryska propagandaapparaten”, skriver krönikören Karin Bergkvist och sätter ned foten.

Håller du med om kritiken mot Ryssland? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Guldfavoriten Elvira Öbergs ärliga bekännelse – starka känslorna inför VM: ”Om jag lämnar VM tomhänt så…”

The post Svenska jättekritiken mot Ryssland – sätter nu ned foten och säger det som alla tänker om ryska åkare appeared first on Sportbibeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes