”President Erdogan på ärten” i ny finsk satirteckning

Satiren sprider sig i samband med Sveriges och Finlands Natoanslutning. Nu senast är det president Erdogan som avbildas som en känslig prinsessa på ärten, liggande med ryggont trots åtta tjocka Ikea-madrasser.

En uniformsklädd man uttalar sig argt i telefonen på Pertti Jarlas bild: ”Förbannade svenskar! Nu har presidenten brutit ryggen igen.”

Satirteckningen är publicerad i Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat. Den spreds i helgen över Twitter av DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén. ”Den som publicerat denna karikatyr i Turkiet hade givetvis blivit åtalad för förtal av presidenten”, kommenterar Turkiet-experten Bitte Hammargren.

I mitten av januari publicerade Iltalehti en teckning av skämttecknaren Ville Ranta, som uppmärksammades också i Turkiet. Han skämtade om en ”prislista”, där kraven på utvisade terrorister ökar varje gång president Erdogan känner sig kränkt av något olämpligt i Sverige och Finland.

Relaterade länkar:

Teckningen visar att också Finland står i riskzonen för den turkiska regeringens kritik (Expressen)

Anna-Lena Laurén på Twitter (Twitter)

Expressen publicerar Flammans satirteckning: ”Natomedlemskap bäst vägen framåt för svensk säkerhet, men inte till priset av vår yttrandefrihet” (Expressen)

Läs mer om Sveriges Natoansökan på Omni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes