Man döms för dubbelmord på mamma och son

Mamman och hennes lille son befann sig i sitt hem när de attackerades och knivhöggs så svårt att de avled av sina skador.

Nu döms kvinnans bror, en man i 40-årsåldern, till rättspsykiatrisk vård för dubbelmordet i Mälarhöjden i södra Stockholm.

Det var strax före klockan 14 på eftermiddagen den 26 maj i fjol som polisen larmades till ett villaområde i Mälarhöjden i södra Stockholm. I och utanför en bostad hittades två svårt knivskurna personer, en liten pojke och hans mamma.

Drygt en timme senare greps den misstänkte gärningsmannen, den avlidna kvinnans bror, på en annan plats i Stockholm. Den 30 november åtalades han för dubbelmordet.

På måndagen dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för morden på kvinnan och hennes son.

Enligt domen ska den misstänkte mannen ha tagit en taxi till brottsplatsen och upprepade gånger gått till attack med kniv mot kvinnan inne i huset. Utanför, i trädgården, hittades hennes son svårt skadad och livlös. Pojken fördes till sjukhus där han senare avled. Kvinnan avled på platsen.

Åtalet gällde också grovt barnfridsbrott eftersom ett annat barn blev vittne till mordet på pojken, men på den punkten frikänns mannen. Enligt tingsrätten är det bevisat att ett annat barn har bevittnat mordet, men barnet har inte bedömts vara närstående till gärningsmannen i lagens mening.

Enligt åtalet har mannen haft en historik av kontakter med rättspsykiatrin.

Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet för vart och ett av morden uppgår till livstids fängelse. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen har en allvarlig psykisk störning och även var påverkad av denna vid tidpunkten för brottet.

“Påföljden har därför bestämts till rättspsykiatrisk vård. På grund av risken för återfall i brott av allvarligt slag har den rättspsykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning”, säger rådmannen Anders E Larsson i ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnans och pojkens anhöriga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes