Vanliga läkemedlet till barn är slut – uppmanar föräldrar att inte hamstra: ”Direkt skadligt”

Vanliga läkemedlet för febersjuka barn är slut.

Bristen på mediciner på apoteken blir allt värre och nu uppmanar Läkemedelsverket föräldrar att inte hamstra.

– Jag förstår att man kan bli väldigt orolig, men det finns alternativ, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar!

Hyllorna gapar tomma på apoteken runt om i Sverige där läkemedel, i vissa fall livsviktiga läkemedel, borde finnas. Den senaste tiden har ovanligt många läkemedel blivit restnoterade, vilket innebär att de inte går att beställa från tillverkaren. Det beror bland annat på de höga energipriserna, den höga inflationen och den allmänna oron i världen, enligt Johan Andersson enhetschef på Läkemedelsverket. De mediciner det är stor brist på är bland annat livsviktig diabetesmedicin, östrogenplåster och epilepsimedicin.

”Förstår att man kan bli väldigt orolig”

Nu kommer uppgifter om att även receptfri flytande paracetamol som främst används till barn som har svårt att sälja tabletter är slut, rapporterar TV4. Det flytande läkemedlet används bland annat för att sänka febern hos små barn eftersom för hög feber för länge är skadligt för barn.

– De små receptfria förpackningarna är slut och det kan vara väldigt, väldigt svårt att få i små barn annat än just flytande läkemedel och har man inte tillgång till det förstår jag att man kan bli väldigt orolig, men det finns alternativ, säger Johan Andersson.

Här är andra alternativ för oroliga föräldrar

Det finns bland annat suppositorier som man för in i ändtarmen om barnet har svårt att svälja tabletter. Man kan även vända sig till sjukvården för att få flytande paracetamol utskrivet från en läkare. Det man som förälder inte ska göra är att hamstra medicin, uppmanar Johan Andersson.

– Vi ser ofta att man köper på sig väldigt mycket mer än sitt eget behov och det är tyvärr direkt skadligt. Det betyder att någon annan inte får som kanske behöver. Dessutom leder det till att hållbarheten på de läkemedlen kanske går ut så att man då behöver äta gamla läkemedel. Eller till och med måste kasta läkemedel, säger Johan Andersson.

FOTO: Christine Olsson/TV4

Läs mer

  • Oron efter brist på mediciner: ”Har en hemma, sen finns det ingen mer”

Rekommenderad läsning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes